Polder de Hegewarren, nabij Natura 2000-gebied Alde Feanen, verliest zijn functie als landbouwgrond. Directe aanleiding daarvoor is de opgave om in veenweidegebieden CO2-emissie en bodemdaling te verminderen. Nieuwe inrichting van het gebied staat op termijn in het teken van vernatting, natuur en recreatie met delen open water. Voor het zover is moet eerst het verwervingsproces worden afgerond. Het voor de boezem zetten van een deel van de polder kan naar verwachting pas na 2040. Tot die tijd is er gelegenheid om te experimenteren met nieuwe landgebruiksvormen, tijdens een periode met overgangsbeheer. Hiervoor wordt een lokale ‘innovatieboerderij’ in het leven geroepen.
Een belangrijk doel van overgangsbeheer is om de gronden zo te gebruiken dat de uitgangssituatie voor moerasontwikkeling zo goed mogelijk is. Zolang nog niet vergaand vernat kan worden is het afbouwen van de voedselrijkdom wenselijk. Natte teeltvormen, zoals de teelt van lisdodde, dragen bij aan dat doel. Tegelijkertijd kunnen natte teelten een bijdrage leveren aan de klimaatdoelen: Met hogere waterstanden vermindert de uitstoot van broeikasgassen én er ontstaan mogelijkheden voor waterberging. In de afgelopen jaren deed A&W binnen verschillende projecten ervaring op met natte teelten, zoals Better Wetter en VIPNL Natte teelten. Vanwege die ervaring spelen we binnen de fase van overgangsbeheer in de Hegewarren een adviserende rol.
Een andere vorm van overgangsbeheer waarmee in de Hegewarren wordt geëxperimenteerd is de ontwikkeling van kruidenrijke graslanden bij een hoge grondwaterstand. Hierbij blijft het grasland landbouwkundig gebruikt worden, maar dan in extensieve vorm. Vochtige kruidenrijke graslanden zijn, naast dat vernatting bijdraagt aan de klimaatdoelen, ook interessant vanwege de verhoogde biodiversiteit. Ontwikkeling van bodemleven werkt weer positief door in de bodemkwaliteit. Bovendien is kruidenrijk gras een smakelijk en structuurrijk ruwvoer. Dat kan een goede aanvulling zijn op het eiwitrijke rantsoen van jongvee, droogstaande en hoogproductieve melkkoeien. De ontwikkeling van kruidenrijk grasland op veengronden gaat echter niet vanzelf. Er spelen veel knelpunten. Succesvolle ontwikkeling gaat in verschillende stadia van vernatting, waarbij verschillende graslandtypen worden onderscheiden. A&W stelde in een eerder project over de ontwikkeling van kruidenrijke graslanden een stappenschema op dat ook in de Hegewarren toegepast gaat worden.
Meer informatie over het gebiedsproces in de Hegewarren is te vinden via deze link.