Recent zijn onder het spoor door het Naardermeer een aantal faunapassages aangelegd om deelgebieden onderling te verbinden. Nu willen Natuurmonumenten, Prorail en de provincie Noord-Holland weten of en hoe de passages functioneren. Daarom worden werking en gebruik van de passages de komende 3 jaar gemonitord.
A&W voert dit monitoringsonderzoek uit, samen met Cosmonio Imaging BV en Naturalis Biodiversity Center. Wildcamera’s gaan continu het gebruik van de passages door fauna vastleggen. De enorme hoeveelheid beelden die dat oplevert verwerken we met software voor automatische beeldherkenning. Deze software is een product van Cosmonio en is in samenwerking met Naturalis voor dit doel geoptimaliseerd. Om het gebruik door vleermuizen in beeld te krijgen worden ook batcorders ingezet, die permanent geluidsopnamen maken.
Het eerste jaar gebruiken we om inzicht te krijgen in het relatieve gebruik van de passages per soort en soortgroep. Op grond daarvan bepalen we welke soortgroepen extra aandacht krijgen in het veldonderzoek in jaar 2 en 3. Door het merken en terugvangen (capture-mark-recapture) van kleine zoogdieren en amfibieën wordt bijvoorbeeld bepaald hoeveel individuen gebruik maken van een voorziening. Het onderzoek richt zich vooral op de ‘hoge prioriteit doelsoorten’ uit het Ontsnipperingsplan Naardermeer. Die lijst bevat verscheidene vleermuizen, muizen, amfibieën en reptielen, maar ook Bever, Boommarter, Otter en de Grote gerande oeverspin.
Het onderzoek leent zich uitstekend voor communicatie – ook tussentijds – met de betrokken partijen én een breder publiek. Dat doen we op verschillende manieren. Via waarneming.nl worden de camerabeelden gedeeld en er verschijnt ieder half jaar een nieuwsbrief. Ook presenteren we het onderzoek en de resultaten in het bezoekerscentrum van Natuurmonumenten.