Remote sensing / Waterbeheer internationaal

Project - Voorspelling van hoge en lage waterstanden in Mali

DSC00938

Altenburg & Wymenga heeft een voorspellingsmodel gemaakt van de hoogte van de jaarlijkse vloed in de Binnendelta van de Niger in Mali. Dit immense gebied stroomt onder water vanaf augustus tot eind oktober. De hoogte van de vloed en de omvang van de overstromingen zijn afhankelijk van de regenval in de gebieden stroomopwaarts, in zuidelijk Mali en in Guinee. Hoewel de Sahel vooral bekend is vanwege droogte is de vloed sinds 1969 niet zo hoog geweest als in 2018; dat heeft alles te maken met de regenval.

Aan de hand van satellietdata van regenval en de snelheid waarmee de waterstanden stijgen bij de meetstations in de delta kunnen we al in augustus een goede indicatie geven hoe hoog de vloed komt in oktober of november. Dit is voor de mensen in de delta van groot belang, want hun activiteiten – visserij, landbouw en veeteelt – zijn afhankelijk van de vloed. Sinds kort is er een nieuwe website, waarop regenval en de vloed gevolgd kunnen worden: www.opidin.org. De kennis en expertise voor het maken van overstromingsmodellen op basis van satelliet data, passen we ook toe in andere stroomgebieden.

Voorbeeld van de dagelijkse voorspelling van de hoogte van de vloed in de binnendelta van de Niger in Mali in 2018 op basis van de waterstand in Mopti en de regenval in het stroomgebied (www.opidin.org).

Gerelateerde projecten

De inzet van satellieten voor informatie over het weer is tegenwoordig bijna gewoon geworden nu veel mensen de buienradar gebruiken om te weten of er regen aankomt. Deze informatie heeft echter ver..

Bomen en bos zijn schaars in de West-Afrikaanse Sahel zone. Door grote droogten in de jaren ’70 en ’80 van de vorige eeuw zijn veel grote bomen doodgegaan en tegenwoordig is de begrazing met sc..

Een duurzaam beheer van water en land in Afrika heeft veel aandacht. De praktijk is weerbarstig, omdat Afrikaanse ecosystemen - van de wetlands in de grote riviersystemen tot de bossen en savannes..

Monitoring van zeevogels en zeezoogdieren vindt normaal gesproken plaats vanaf schepen en vanuit laag vliegende vliegtuigjes. Deze monitoring vindt plaats voor het bepalen van effecten van bijvoorb..

In de laaggelegen delen van Nederland was tot in de jaren ’50 geregeld sprake van grootschalige muizenplagen. Nadien niet meer. Vanaf 2004 zijn muizen terug op het toneel. In 2014-2015 kwamen vel..

Bomen en bos zijn schaars in de West-Afrikaanse Sahel zone. Door grote droogten in de jaren ’70 en ’80 van de vorige eeuw zijn veel grote bomen doodgegaan en tegenwoordig is de begrazing met sc..

Waterbeschikbaarheid is van levensbelang voor de mensen die wonen in het stroomgebied van de Senegal-rivier. Vooral in de droge midden-vallei is de rivier de enige bron van water. Ieder jaar zorgt..

Fotograaf:
Fotograaf: