Remote sensing

Project - Bomen in de Sahel via Sentinel

Remote Sensing Bomen

Bomen en bos zijn schaars in de West-Afrikaanse Sahel zone. Door grote droogten in de jaren ’70 en ’80 van de vorige eeuw zijn veel grote bomen doodgegaan en tegenwoordig is de begrazing met schapen en koeien zo intensief dat jonge boompjes amper de kans krijgen om op te groeien. Bos en bomen zijn echter van levensbelang voor mens en dier. Daarom is het belangrijk om meer te weten over de boombedekking en de ligging van grotere bossen. De Sahel is echter veel te groot om deze bedekking in het veld in kaart te brengen. De beelden van de Europese Sentinel satelliet bieden uitkomst.

Met het bewerken van beelden van Sentinel kan met steeds grotere nauwkeurigheid worden bepaald waar de bossen liggen. Op verschillende plaatsen in Mali en Senegal hebben we in detail in kaart gebracht hoe de boombedekking is, zodat we de resultaten van de satellietbeeld analyse kunnen vergelijken met de situatie op de grond. Dat levert prachtige resultaten op. Deze gegevens worden ingezet in een project over ecologische hotspots in Mali, dat we samen met Wetlands International uitvoeren en wordt gefinancierd door de Nederlandse overheid. Dergelijke analyse voeren we ook uit voor andere terreintypen of vegetaties, en zijn ook in Nederland toepasbaar. Meer weten? Neem dan contact op met onze remote sensing specialisten.

Publicaties

Oud Gras En Greppelland In Beeld
Remote sensing 26 oktober 2022

Oud gras- en greppelland in beeld

Bekijk PDF online (9,20 MB)
Atlas De La Vallee Du Sourou Partie I
Remote sensing 30 mei 2019

Atlas de la vallée du Sourou (Mali) – partie 1

Bekijk PDF online (17,06 MB)
Sentinal
Remote sensing 10 mei 2019

Using Sentinel-2 satellite data for detection of trees in the Inner Niger Delta

Bekijk PDF online (3,61 MB)

Gerelateerde projecten

De inzet van satellieten voor informatie over het weer is tegenwoordig bijna gewoon geworden nu veel mensen de buienradar gebruiken om te weten of er regen aankomt. Deze informatie heeft echter ver..

Monitoring van zeevogels en zeezoogdieren vindt normaal gesproken plaats vanaf schepen en vanuit laag vliegende vliegtuigjes. Deze monitoring vindt plaats voor het bepalen van effecten van bijvoorb..

In de laaggelegen delen van Nederland was tot in de jaren ’50 geregeld sprake van grootschalige muizenplagen. Nadien niet meer. Vanaf 2004 zijn muizen terug op het toneel. In 2014-2015 kwamen vel..

Bomen en bos zijn schaars in de West-Afrikaanse Sahel zone. Door grote droogten in de jaren ’70 en ’80 van de vorige eeuw zijn veel grote bomen doodgegaan en tegenwoordig is de begrazing met sc..

Altenburg & Wymenga heeft een voorspellingsmodel gemaakt van de hoogte van de jaarlijkse vloed in de Binnendelta van de Niger in Mali. Dit immense gebied stroomt onder water vanaf augustus tot..

Fotograaf:
Fotograaf: