Gefluister in het duister tijdens de Nacht van de nacht

Lucht Nacht

Vleermuizen die over je hoofd scheren, wolken die het licht van de maan verbergen. De zompige bosgrond ruikt zuur onder je voeten. Links en rechts hoor je takken breken. Ver weg roept een uil. Geen lantaarnpaal te bekennen. Vlucht je in deze situatie met hartkloppingen je auto in? Dan is de Nacht van de nacht een mooie gelegenheid om op een positieve manier kennis te maken met het donker.

Op zaterdag 30 oktober worden door het hele land activiteiten georganiseerd in het kader van de Nacht van de nacht. Dit is een initiatief van de Natuur- en milieufederaties om aandacht te vragen voor de effecten van lichtvervuiling. Lichtvervuiling is voor veel diersoorten een probleem. Ook A&W heeft hier onderzoek naar gedaan. Zo bleek dat trekvogels hinder ondervinden van verlichting van offshore-platformen (A&W-rapport 1227, A&W-rapport 1439) en werd van meervleermuizen vastgesteld dat lichtbronnen op hun vliegroute verstorend werken (Kuijper et al. 2008). Alle reden dus om aandacht te vragen voor lichtvervuiling!

Gedurende de Nacht van de nacht zijn er voor jong en oud diverse activiteiten. Je kunt hierbij kennis maken met de dieren die last hebben van lichtverstoring, of simpelweg het duister ervaren. Allemaal onder het motto: laat het donker donker! Meer informatie is te vinden op de website van de Nacht van de nacht: Nachtvandenacht.nl

Fotograaf:
Fotograaf: