Klimaat en Water Waterbeheer internationaal

Zeer hoge vloed in de Niger delta in Mali

Binnendelta van de Niger in Mali

Zeer hoge vloed in de Niger delta in Mali

De afgelopen maanden heeft het veel geregend in West-Afrika en als gevolg daarvan zijn rivieren buiten hun oevers getreden en zijn de grote overstromingsvlaktes in Mali en Senegal onder water komen te staan. In de Binnendelta van de Niger in Mali, tussen Mopti en Timboektoe, is de waterstand sinds 1969 – 51 jaar geleden – niet zo hoog geweest. Uit metingen van de waterstand in Mopti blijkt dat nu al de hoogste stand sinds de jaren zestig bereikt is. Het door A&W ontwikkelde voorspellingsmodel OPIDIN  voorspelt dat de vloed zelfs nog wat hoger zal worden. Dat levert een immense overstromingsvlakte op van bijna 20.000 km2, bijna de helft van Nederland.

Waar overstromingen elders zorgen baren, zijn die in dit deel van de Sahel juist van grote waarde. Ook daar kampen dorpsbewoners met ingezakte lemen huizen, maar de overvloedige regenval van de afgelopen maanden zorgt bovenal voor een groot aanbod aan graasgronden voor het vee. En bij een dergelijk hoge vloed is men verzekert van goede visvangsten en een hoge productie van rijst en andere gewassen.

Voor de trekvogels die in Europa en ook Nederland broeden, zoals bijvoorbeeld de Purperreiger, Rietzanger en de Oeverzwaluw, is het ook goed nieuws. In jaren met veel regenval en een hoge vloed is de overleving groot, en keren veel vogels terug van hun overwintering. Daarom weten we nu al dat 2021 een goed jaar wordt voor deze vogels!

Hoog water in de binnendelta van de Niger in Mali, Leo Zwarts
Hoog water in de binnendelta van de Niger in Mali, Leo Zwarts

 

Meer informatie zie de website van OPIDIN https://www.opidin.org/en/floodviewer/floodviewer
en het boek Living on the Edge, dat op onze site te downloaden is. 

 

Fotograaf:
Fotograaf: