Altenburg & Wymenga en Waardenburg Ecology onderzochten samen of het zwart verven van één wiek van een windturbine helpt om aanvaringen van vogels te verminderen. Dit onderzoek was een initiatief van de provincie Groningen en RWE, in samenwerking met andere overheden, natuurorganisaties en private partijen uit de windenergiesector. Het onderzoek vond plaats bij 14 bestaande windturbines van RWE in Windpark Eemshaven. Sinds 2021 werd onderzocht of de methode – eerder toegepast in Noorwegen (May et al., 2020) – ook in Nederland effectief is. De omstandigheden verschillen hier namelijk: andere vogelsoorten, een ander landschap en belangrijke vogeltrek op rotorhoogte.
Na een eerste jaar nulmeting is in september 2022 bij zeven turbines één van de wieken zwart geverfd. Vervolgens is gedurende twee jaar gemonitord hoeveel vogelslachtoffers er vielen onder turbines met en zonder zwarte wiek.
Eind 2023 werd het onderzoek uitgebreid met het ZWEMT-project. Hierbij plaatste TNO twee zogenaamde WT-Bird systemen, die automatisch aanvaringen registreerden met trillingssensoren. Ook werd een MAX 3D vogelradar ingezet om het vlieggedrag rond de turbines vast te leggen.
Het onderzoek is inmiddels afgerond en de resultaten zijn geanalyseerd. Bij dit onderzoek tonen de analyses geen significant verschil aan in vogelsterfte tussen turbines met en zonder zwarte wiek. Dit gold zowel voor het totaal aantal slachtoffers als voor de verschillende soortgroepen die zijn onderzocht. Ook het aanvullende onderzoek naar het vlieggedrag liet zien dat vogels turbines met een zwarte wiek niet vaker ontwijken dan normale turbines.
Het volledige rapport is hier te downloaden.