Living on the Edge Best Bird Book 2010

Hoofdprijs voor 4 Nederlandse vogelexperts  ‘In ieder opzicht een groots boek’

Het tijdschrift British Birds en de British Trust for Ornithology hebben zojuist de Best Bird Book Award 2010 toegekend. Living on the edge – Wetlands and birds in a changing Sahel was de unanieme keuze van de juryleden. Dit boek, geschreven door vier bekende Nederlandse biologen, is toegankelijk geschreven en rijk geïllustreerd. Het beschrijft de uitdagingen waar ‘onze’ trekvogels mee te maken krijgen in hun overwinteringsgebieden.
Lees ook het jury rapport    

“Dit geweldige boek […] presenteert een enorme hoeveelheid informatie op een toegankelijke en aantrekkelijke manier – het is zeer goed geschreven, prachtig geïllustreerd en magnifiek geproduceerd.”
Met deze woorden omschreef de jury van de prestigieuze Britse Best Bird Book Award zijn winnaar van 2010: Living on the edge – Wetlands and birds in a changing Sahel. Dit boek, uitgebracht in 2009 door de KNNV Uitgeverij, is geschreven door vier Nederlandse vogelexperts van internationale klasse: Leo Zwarts, Rob Bijlsma, Jan van der Kamp and Eddy Wymenga. Living on the edge gaat over de uitdagingen waar trekvogels mee te maken krijgen in de Sahel, hun overwinteringsgebied.

In heldere, toegankelijke taal beschrijven de auteurs factoren zoals bevolkingsgroei, sterk fluctuerende regenval en overstromingen die samen de ecologie van ‘onze’ trekvogels bepalen. Hoe hebben soorten zich aangepast aan deze Afrikaanse omstandigheden, waaronder klimaatverandering en woestijnvorming? Zijn de veranderingen in de Sahel een verklaring voor de veranderende broedaantallen in Europa, of andersom?

“In ieder opzicht is dit een groots boek. Het vertegenwoordigt de sterk toegenomen ecologische kennis van deze cruciale regio in het Europese-Afrikaanse migratiesysteem, en van de vele soorten die wij als broedvogels kennen en die daar overwinteren.”

De auteurs combineren de meest recente wetenschappelijke informatie met levendige beschrijvingen van landschappen en dieren. Het boek is rijk geïllustreerd met talrijke tekeningen, kaartjes en foto’s van erkende experts. “De rijkdom aan kleurenillustraties is zeer doordacht, en moedigt lezers aan om in de figuren te duiken en zo meer over de regio te weten te komen. Maar al te vaak hebben illustraties juist het tegenovergestelde effect.”

In zijn samenvatting prijst de jury niet alleen de hoge kwaliteit van de teksten, de informatie en de illustraties, maar ook simpelweg de sfeer van het boek. “Een van de belangrijkste eigenschappen van een goed boek is dat het in staat is de aandacht van de lezer te grijpen en hem of haar mee te nemen naar een andere plaats. We zijn ervan overtuigd dat [Living on the edge] dat effect zal hebben.”

Living on the edge
Wetlands and birds in a changing Sahel
Auteurs:                Leo Zwarts, Rob G. Bijlsma, Jan van der Kamp, Eddy Wymenga,
Foto’s:                   Jan van de Kam, Hans Hut e.a.
Uitgever:               KNNV Publishing, The Netherlands
Details:                  564 p., 21 x 28 cm, hardback, full colour, richly illustrated with drawings, maps and photos
ISBN:                     978 90 5011 280 2
Prijs:                      € 64,95
________________________________________
Meer informatie voor de pers
Meer informatie over BB/BTO Best Bird Book of the Year 2010
•    lees het jury rapport (zie bijlage)  
•    http://www.bto.org/news-events/e-newsletter/e-newsletter-library/story-archive/best-bird-book-year
•    http://www.britishbirds.co.uk/2011/02/10/the-bbbto-best-bird-book-of-the-year-2010/

Meer over de inhoud van het boek
Gaarne contact opnemen met Eddy Wymenga (Altenburg & Wymenga), tel: +31 (0) 511 47 47 64

Fotograaf:
Fotograaf: