Leo Zwarts wint Luc Hoffmann Medal

Luc Hoffmann Medal

Dr. Leo Zwarts ontving op 23 februari in de Ridderzaal van het kasteel in Edinburgh de driejaarlijkse Wetlands International Luc Hoffmann Medal for Wetland Science and Conservation als blijk van waardering voor het werk dat hij en zijn medeauteurs hebben verzet voor het boek :‘Living on the edge – wetlands and birds in a changing Sahel’.

Vertaling van het juryrapport:

Living on the Edge is een baanbrekende publicatie die is gebaseerd op meer dan 15 jaar ecologisch onderzoek in de Sahel. Het getuigt van een opmerkelijke wetenschappelijke kennis en een brede belangstelling voor niet alleen de ecologie van (trek)vogels en van ecosystemen,  maar ook hoe mensen afhankelijk zijn van de natuurlijke hulpbronnen. Leo is de initiator en voortrekker van deze publicatie.
Leo Zwarts neemt in de wereld van de watervogelecologie een bijzondere plaats in. Gedreven door een grote interesse voor wetlands en watervogels en de achterliggende processen, is hij in de eerste plaats een echte wetenschapper, die vernieuwende inzichten combineert met een enthousiaste persoonlijkheid en grote werklust. Dit heeft geresulteerd in een groot aantal hoogstaande wetenschappelijke publicaties en boeken over wadgebieden en ecologie. Samenhangend met zijn werk aan de ecologie van watervogels en wetlands heeft hij zich gericht op het behoud en duurzaam beheer van de natuurlijke omgeving. Zijn gehele werk en het boek Living on the edge tonen zijn integrale en innovatieve benadering, en is een aanmoediging voor anderen  om te zoeken naar grensoverschrijdende oplossingen voor milieu – en ontwikkelingsvraagstukken.
Leo leidde verschillende zeer succesvolle expertteams in toegepaste wetland ecologie. Hij  heeft daarbij een eminente bijdrage geleverd aan de ontwikkeling van de ecologie als wetenschap en van op kennis gebaseerde watervogelbescherming. Hij is immer een stimulerende en sympathieke collega die, vaak informeel en achter de schermen, anderen inspireert en tot successen leidt. Living on the Edge toont zijn vermogen om het beste uit mensen te halen. Hij was de drijvende kracht achter een groep mensen, die elkaar fantastisch hebben aangevuld en daarbij een boek hebben geproduceerd dat niet anders dan als een mijlpaal kan worden gekenmerkt.

Leo Zwarts, Rob Bijlsma, Jan van de Kamp, Eddy Wymenga. Living on the edge – wetlands and birds in a changing Sahel. KNNV Uitgeverij. ISBN 9789050112802.

Lees hier de aankondiging van Wetlands International.
In februari is Living on the Edge uitgeroepen tot 'Best Bird Book 2010'.
 

Fotograaf:
Fotograaf: