Komt de voorspelling uit?

Igx5kyndbqyorzh60ksyil3np
15 maart eerste kievitsei in Fryslân?
 
Samen met de Bond Friese Vogelwachten doet ecologisch adviesbureau Altenburg & Wymenga ook voor 2018 weer een voorspelling van de vinddatum van het eerste kievitsei. Volgens een rekenkundig onderbouwde voorspelling zal het eerste kievietsei van 2018 gevonden worden op donderdag 15 maart tussen 11.00 en 12.00 uur.
 
Door de relatief late vorstperiode van de afgelopen week valt de voorspelde datum later in de maand dan vorig jaar. De voorspelling is gebaseerd op een berekening door ecologen van Altenburg & Wymenga aan de hand van de temperatuurgegevens van het KNMI. De voorspelling bleek vorig jaar op de dag precies juist te zijn. 
 
Het effect van een latere legdatum kan voor kieviten groot zijn. Wanneer kieviten pas laat in het voorjaar beginnen met broeden is de kans immers groter dat legsels en pas uitgekomen kuikens met landbouwactiviteiten op graslanden te maken krijgen.
 
In tegenstelling tot 2017 blijkt 2018 een uitzonderlijk jaar met een zeer zachte januarimaand, terwijl februari extreem koud is verlopen. Vanuit onderzoeksperspectief is het interessant om te onderzoeken of dit soort ecologische modellen ook in uitzonderlijke situaties van toepassing zijn.
 
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met dr. Ivan Mettrop.
Fotograaf:
Fotograaf: