Gekraagde roodstaart: klasse(n)werk

69rrghl6cs62zvdeactxadvvi

De Gekraagde roodstaart is onderwerp van een uitgebreide studie van Altenburg & Wymenga. Zo kon iedereen dit voorjaar het wel en wee van dit prachtige vogeltje via 'Beleef de Lente' volgen. In de tuin van cabaratiëre Lenie Dykstra maakten de roodstaartjes dankbaar gebruik van één van nestkastjes die speciaal voor hen was opgehangen.

De roodstaartjes zijn alweer onderweg naar Afrika waar ze overwinteren. In het kader van project: 'Living on the Edge' verzorgde Vogelbescherming Nederland een lesweek aan basisschool de Oanrin te Twizel over de lange reis die trekvogels ieder jaar opnieuw maken. Speciale aandacht was er tijdens de lessen voor de Gekraagde roodstaart. De kinderen zijn op bezoek geweest bij boer Jappie Hooisma waar ze op zoek gingen naar de natuurlijke habitat van de roodstaart. Tussen april en augustus verblijft dit vogeltje in de Noordelijke Friese Wouden, de rest van het jaar in Burkina Faso. In 2014 zoekt de school contact met een school in Burkina Faso.

Het bekroonde boek 'Living on the Edge' is nu ook in het Frans vertaald. In heel West Afrika worden exemplaren gratis verspreid. De 2 teams van Gemeente Dantumadiel die meedoen aan de Milleniumrally nemen 50 exemplaren mee om ze tijdens hun reis in West Afrika te verspreiden.

U kunt via deze link een reportage van Omrop Fryslan over de lesweek in Twizel bekijken.
Als u meer wilt weten over het project van de Gekraagde roodstaart kun u hier klikken of contact opnemen met drs. Ernst Oosterveld. Beleef de Lente gaat in maart weer van start,  misschien zien we dan nog veel meer van de Gekraagde roodstaart!

 

 

 

Fotograaf:
Fotograaf: