Friese Grutto’s in Spanje

Qs4d156umtmy6v7ejk7evsrgl

Dat Grutto’s overwinteren in het warme zuiden is al lang bekend. Maar nu zitten Friese Grutto’s ook volop in Spanje. Marten Sikkema (22 okt t/m 11 nov) en Ernst Oosterveld (2 nov t/m 9 nov) zijn naar Spanje geweest om de Grutto’s op te zoeken. Vorig jaar is door onderzoekers van de RUG – Jos Hooijmejier en anderen – ontdekt dat op de visvijvers van Veta la Palma bij het dorpje Isla Mayor veel Nederlandse Grutto’s overwinteren. Samen met Rocío Márquez Ferrando, werkzaam bij de Estacion Biologica de Donana, zijn Marten en Ernst de Grutto’s gaan tellen en hebben ze zoveel mogelijk kleurringen afgelezen.

In totaal waren er ca 9.000 Grutto’s aanwezig op de visvijvers, een prachtig gezicht. Er zijn 60 verschillende gekleurringde individuen gezien, afkomstig uit heel Nederland. Hier zaten ook 6 Grutto’s tussen uit het onderzoeksgebied rondom Leeuwarden en Mijdrecht. Daarnaast werden veel dieren gezien die geringd waren in Frankrijk, Spanje, Duitsland en ook enkele van de IJslandse ondersoort.

Ook op de zoutpannen van Tavira in zuid Portugal werd een aantal (290) Grutto’s aangetroffen, waaronder 2 door ons geringde Grutto’s. Eén van deze Grutto’s is in 2009 als broedvogel geringd op de WUR proefboerderij Nij Bosma Zathe te zuiden van Leeuwarden. De andere is geringd nabij Blessum, eveneens in 2009 als broedvogel. Beide vogels overwinteren waarschijnlijk al voor het derde jaar op rij op de zoutpannen van Tavira.

Soms waren er wel heel bijzondere ontmoetingen. Zo zag Marten een inmiddels volgroeide Grutto terug die hij afgelopen voorjaar als kuiken heeft geringd op de (weidevogel)boerderij van Murk Nijdam te Wommels!

 

Fotograaf:
Fotograaf: