El Dorado opgenomen in Jaarboek Architectuur 2008/2009

El Dorado opgenomen in Jaarboek Architectuur 2008/2009

Villa El Dorado is opgenomen in het Jaarboek voor de Architectuur 2008/09. In het Jaarboek zijn uit 400 ingezonden projecten 32 opgenomen, volgens het Jaarboek ‘als het beste wat de Nederlandse architectuur in het jaar 2008 te bieden heeft’. In het boek staat: ‘de vrijstaande negentiende-eeuwse villa El Dorado is hoogwaardig gerenoveerd en biedt vergaderruimte en werkruimte aan de directie, het bureaumanagement en de GIS-afdeling.

Opvallend zijn het kleurenpalet voor de wanden en het nieuwe daklicht boven de trap. De nieuwbouw is in contrast met de villa, bescheiden vormgegeven in een smalle vleugel achter de villa met een gevelbekleding van horizontale zwartbeschilderde latten. Dit biedt een bijzonder decor vanaf de straatzijde. De nieuwbouw is met veel zorg geplaatst tussen de bestaande bomen, zodat de bestaande bomen zoveel mogelijk behouden konden worden. Er is zowel binnen als buiten gewerkt met duurzame materialen.

Verwarming en koeling vindt plaats met aardwarmte; er wordt geen aardgas meer gebruikt’. We zijn zeer ingenomen met de opname van El Dorado in het Jaarboek Architectuur 2008/09. Het is een bekroning van het zorgvuldig ontwerp van Jelle de Jong Architecten, van de bouw door aannemer Bouwbedrijf K. de Boer bv (Akkrum) en installateur Bijlstra Installaties (Dokkum), en van de renovatie van de villa die onder eigen beheer werd uitgevoerd.

Eerder werd El Dorado al genomineerd voor de Nationale Schildersvakprijs 2008.

Fotograaf:
Fotograaf: