Bijdrage in blad Zoogdier over bijvangsten Muskusrattenbestrijding

Ei5g1p1quf4zzbb7vyoxd638h

A&W heeft samen met de Zoogdiervereniging en Wageningen Universiteit de afgelopen jaren samengewerkt in een onderzoek om de ecologie, de populatiedynamica en de rol van bestrijding van de muskusrat in Nederland beter te begrijpen. Er is beschrijvend en experimenteel onderzoek uitgevoerd. Eén van de resultaten is een bijdrage in het blad Zoogdier over het onderwerp bijvangsten. Voor een goede inhoudelijke discussie over muskusrattenbestrijding is het nuttig om feitelijke kennis over de soorten en aantallen bijvangsten mee te laten wegen.
Het artikel kunt u vinden door op deze link te klikken.

Simulatiemodel om aannames over muskusratten bestrijding inzichtelijk te maken. 

Om het publieke debat rond muskusratten te ondersteunen zijn drie typen van modellen gemaakt. Door op het muskusratje hieronder te klikken komt u bij een “Demonstratie-model” om de belangrijkste principes te kunnen bespreken. U kunt zelf met de parameters spelen. 
Er is ook een model gemaakt dat ruimtelijk expliciet is en aantallen muskusratten in Nederland kan ‘terug voorspellen’ (van Loon et al in prep, ). Per november 2017 is hiervan een rapport uitgebracht. Dit rapport is te downloaden via de link naar de pagina van STOWA: klik hier.
Ten laatste is er in het recente verleden een abstract model gepubliceerd waarmee verschillende strategien van bestrijding zijn doorgerekend. Hiermee is onderbouwd waarom het verzamelen van veldgegevens wenselijk is om goede besluitvorming over bestrijding mogelijk te maken (Bos & Ydenberg 2011). 
 
Als u meer wilt weten: dr. Daan Bos kan u alle informatie over het project geven. 

 

 

Fotograaf:
Fotograaf: