A&W werkt aan ecologische netwerken in de Karpaten

A&W werkt aan ecologische netwerken in de Karpaten

Met steun van de Nederlandse overheid (BBI-Matra) wordt door A&W in samenwerking met Oekraïnse, Poolse en Roemeense partners gewerkt aan de verbetering van ecologische verbindingszones in de grensgebieden tussen Oekraïne, Polen en Roemenië. Het project “Realising transboundary ecological connectivity in the Ukrainian Carpathians” is in januari 2008 van start gegaan.

De Karpaten is een van de laatste grote wildernissen in Europa, waar nog diersoorten leven als Bruine beer, Wisent, Lynx en Wolf. Toenemende bevolkingsdruk en nieuwe infrastructuur veroorzaken echter versnippering van het landschap, hierdoor voldoet dit steeds minder aan de voorwaarden om dergelijke dieren ruimte te bieden voor seizoensmigratie en uitwisseling van gescheiden populaties. De situatie is extra complex omdat het gebied aan de rand van de EU ligt.

De verschillende wetgeving in de landen bemoeilijkt de uitvoering van natuurbescherming en de gesloten Europese grenzen vormen een extra obstakel voor de dieren. Door in samenwerking bestaande wildparken met ecologische zones te verbinden wordt de behoefte aan aaneengesloten gebieden voor dergelijke dieren op lange termijn verzekerd.

Fotograaf:
Fotograaf: